Jika anda suka minum susu kurma, pati kurma homemade ni pasti memudahkan anda bersahur. Campur dengan susu dan ia boleh terus boleh minum. Nampak simple tetapi minuman ni boleh buat perut anda rasa kenyang dan mampu bertahan sampai waktu berbuka. Nak cuba resipi perkongsian saudari Nadiah Latfi ni? Jom tengok cara-cara penghasilannya.
CARA BUAT PATI KURMA HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
- Buah kurma
CARA MEMBUAT:
1. Buang biji dan basuh buah kurma. Toskan airnya.
2. Kukus buah kurma tadi selama 20 minit.
3. Masukkan ke dalam pengisar dan kisar hingga hancur.
4. Masukkan kisaran kurma tadi di dalam bekas dan boleh disimpan dalam peti sejuk supaya tahan lama.
5. Untuk menikmati susu kurma semasa sahur, campur 2 sudu makan pati kurma bersama susu. Kacau sebati. Boleh juga campur madu, badam, kismis dan sebagainya.
6. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Nadiah Latfi
ANDA JUGA BOLEH CUBA RESIPI NI:
https://www.rasa.my/aneka-resipi-menu-sahur-yang-mudah-sedap-untuk-30-hari/
https://www.rasa.my/cara-masak-garlic-nan-homemade-yang-sangat-mudah-sedap-2/
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Dua Minuman Berkhasiat Untuk Detox
Kalau anda sedang dalam usaha untuk lebih sihat, detox adalah antara perkara yang anda perlu lakukan. Detox bermaksud bantu tubuh untuk keluarkan bahan-bahan yang tidak elok daripada dalam badan. RASA dapatkan dua resipi minuman yang bagus untuk detox melalui Penceramah Kesihatan, Norazizah Ruslan.
JUS INFUSION
BAHAN-BAHAN
1 liter air bertapis/ air mineral
1 biji lemon (dihiris nipis)
1 biji timun (dihiiris nipis)
Segenggam daun pudina.
CARA MEMBUAT
1. Campur semua bahan di dalam bekas kaca berpenutup.
2. Simpan semalaman di dalam peti sejuk.
3. Air boleh ditambah lagi ke dalam bekas yang sama jika bahan-bahan masih segar.
JUS HIJAU
BAHAN-BAHAN
1 biji timun
1 tangkai batang seleri
1 cekak bayam hijau
1 biji lemon.
CARA MEMBUAT
1. Masukkan semua dalam pemerah juice.
2. Sebaik-baiknya guna slow juicer kerana slow juicer boleh memerah daun hijau tanpa perlu ditambah air.
3. Minum dengan segera untuk menjamin kesegaran.
Selamat mencuba!
Datuk Chef Wan,Falyq Dan Radin Masak Bersama Ayam Masak Halia & Roti Sardin Salut Telur
Rasa Nostalgia Ramadan kembali bersiaran dengan membawa pelbagai resipi istimewa sempena Ramadan ini. Memang buat anda semua terlur dengan juadah yang dikongsi oleh Datuk Chef Wan bersama tetamu jemputannya. Hari ini kecoh lagi bila Falyq & Radin Amir dari konti radio bergabung menyiapkan juadah berbuka kegemaran kedua tetamu jemputan ini. Ada saja celoteh masing-masing yang mencuit hati.
Sambil memasak berborak tentang nostalgia Ramadan. Apapun resipi yang dikongsikan ini mudah buat dan memang menjadi kegemaran anda semua tatkala waktu berbuka dan sahur.
Jangan lupa saksikan episod seterusnya Rasa Nostalgia Ramadan dengan masakan dan tetamu jemputan yang hebat belaka. Jom lah standby depan televisyen setiap jam 5:00 petang buka saluran Astro Prima 105 & 125 pada hari Isnin hingga Khamis.
Pada hari ini menunya sungguh istimewa iaitu Ayam Masak Halia dan Roti Sardin Salut Telur. Jom kita lihat bahan-bahannya.
AYAM MASAK HALIA
Bahan-bahan:
1 ekor ayam (dipotong 18)
1 labu bawang putih
2 ketul halia (dihiris) & (ditumbuk)
3 sudu sos tiram
Minyak bijan
Cili
Cendawan Shitake
Gajus
Daun bawang
Tepung jagung
Kicap cair
Kicap pekat
Cara memasak:
1. Goreng gajus terlebih dahulu dan dibawa keluar daripada kuali (ketepikan).
2. Salut ayam dengan tepung jagung dan halia yang ditumbuk halus.
3. Goreng ayam tersebut hingga masak. Setelah ayam masak, keluarkan ayam dan tinggalkan
sedikit minyak.
4. Masukkan bawang putih dan tumis hingga naik bau.
5. Masukkan kicap cair, kicap pekat, sos tiram, bijan dan ayam ke dalam kuali. Gaulkan bahan-bahan
tersebut.
6. Masukkan halia yang ditumbuk ke dalam kuali.
7. Selepas itu, masukkan cendawan ke dalam kuali. Gaul sehingga cendawan lembut.
8. Kemudian masukkan minyak bijan, sedikit air, gajus yang telah digoreng dan daun bawang
ke dalam kuali.
9. Gaul sehingga masak. Sedia untuk dihidang.
ROTI SARDIN SALUT TELUR
Bahan-bahan:
Sebuku roti
1 tin sardin
1⁄2 biji bawang besar (hiris nipis)
1⁄2 tangkai cili merah (hiris)
Sedikit garam
Perahan limau nipis/kasturi
3 biji telur (dipukul seketika)
Sedikit tepung gandum (bancuh dengan sedikit air)
Susu segar
Lada sulah
Cara memasak:
1. Roti dipotong tiga segi (potong bahagian kulit/bahagian kulit dibuang).
2. Pecahkan sardin, masukkan cili, bawang dan sardin.
3. Masukkan 1 biji limau dalam sardin (gaulkan).
4. Masukkan lada sulah dalam sardin (2 sudu).
5. Lenyekkan dan gaul semula.
6. Masukkan daun bawang hiris ke dalam sardin dan gaul.
7. Pukul telur, masukkan garam dan susu.
8. Panaskan minyak.
9. Letak inti atas roti, tutup roti dan celup ke dalam telur.
10. Goreng sampai masak. Sedia untuk dihidangkan
10 Minuman Segar Sesuai Musim Panas. Nah, Ini Resipinya
Nikmati kesegaran jus dan minuman sejuk yang enak untuk meredakan rasa dahaga. Pastinya jika disediakan sendiri di rumah lebih jimat dan menepati cita rasa keluarga.
1. BANDUNG STRAWBERI LAICI
BAHAN-BAHAN:
- 2 sudu makan gula
- 2 sudu makan sirap
- 5 sudu makan susu cair
- 1 biji strawberi ] dibelah 4
- 5 biji laici dalam tin
- Air secukupnya
- Ais secukupnya
CARA MEMBUAT:
1.Larutkan gula dalam air.
2.Masukkan sirap dan susu cair. Kacau sebati.
3.Masukkan strawberi dan laici.
4.Tambahkan air dan ais. Sedia diminum.
INFO: Masam strawberi membantu mengurangkan muak sirap bandung
2. SODA SERAI BERMADU
BAHAN-BAHAN:
- 2 sudu makan madu
- 1 cawan soda
- 1 batang serai (diketuk)
CARA MEMBUAT:
1.Letakkan madu di keliling dinding gelas.
2.Masukkan soda.
3.Masukkan serai. Biarkan seketika.
4.Letakkan ais (jika suka). Sedia untuk diminum.
Info Chef: Harum serai memberikan rasa segar pada minuman.
3. AIR KATIRA
BAHAN-BAHAN:
- 1 sudu makan sirap hijau
- 2 helai daun pandan
- 1 liter air
- 1 tin susu cair
- 250 ml soda
- Sedikit katira ] getah anggur
- Sedikit sagu
- 1 sudu makan cendol
- 1 sudu makan cincau
- 1 sudu makan gajus
- 1 sudu makan badam
- 1 sudu makan kacang tanah ] digoreng
- 1 sudu makan kurma
- 3 biji buah kabung
- 1 sudu makan kismis
- 1 csudu teh biji selasih
- Sedikit buah semangkuk
- Gula batu secukupnya
CARA MEMBUAT:
1.Jerang sirap hijau, gula batu dan daun pandan dalam 1 liter air.
2.Kemudian masukkan semua bahan. Biarkan 30 minit supaya semua bahan sebati.
3.Sejukkan dalam peti sejuk atau tambah ais. Sedia diminum.
INFO CHEF: Selain gula batu, boleh juga gunakan gula pasir.
4. JUS MANGGA PUDINA
BAHAN-BAHAN:
- 2 biji mangga
- 2 sudu besar yogurt
- 2 gelas air
- 1 biji limau kasturi
- Sedikit daun pudina
CARA MEMBUAT:
1.Kupas mangga dan hiris buahnya. Kisar mangga dan yogurt bersama 2 gelas air.
2.Tuangkan jus mangga ke dalam gelas.
3.Hiris limau kasturi dan masukkan ke dalam gelas.
4.Tambah air gula jika suka.
5.Masukkan ais dan letakkan daun pudina.
INFO: Mangga harumanis lebih sedap digunakan kerana rasanya yang sedap dan baunya pula harum.
5. PEPPERMINT LEMONADE
BAHAN-BAHAN:
- 4 sudu makan gula
- Secubit garam
- 3 tangkai pudina
- 500ml air
- 2 biji lemon ] di perah jus dan tapis
- Ais secukupnya
CARA MEMBUAT:
1.Masukkan gula, garam dan pudina ke dalam bekas. Isikan air. Kacau sehingga gula larut dan daun pudina agak hancur.
2.Masukkan jus lemon.
3.Tambahkan ais. Siap untuk diminum.
INFO CHEF: Renyuk-renyukkan daun pudina untuk lebih membangkitkan aroma mint dalam minuman.
6. JUS STRAWBERI LAICI
BAHAN-BAHAN:
- 5 biji strawberi
- 1 cawan air
- 4 sudu makan gula
- 5 biji laici
- Air secukupnya
- Ais secukupnya
CARA MEMBUAT:
1.Kisar halus strawberi dengan 1 cawan air dan gula.
2.Masukkan jus yang telah dikisar ke dalam cawan.
3.Tambah air jika perlu.
4.Masukkan laici dan ais. Kacau sekejap. Sedia diminum.
INFO CHEF: Selain laici, boleh gunakan buah manis lain seperti ceri, mangga atau rambutan.
7. AIR KELAUT
BAHAN-BAHAN:
- 2 sudu makan gula
- 2 gelas air
- 1 sudu teh pewarna biru
- 50gm tembikai ] potong dadu
- 1/2 biji epal hijau ] potong dadu
- 1/2 biji belimbing ] potong dadu
- 1/2 biji oren ] dipotong dadu
- 2 keping nanas dalam tin
- 1 sudu makan biji selasih ] direndam
- Ais secukupnya
CARA MEMBUAT:
1.Masukkan gula ke dalam air dan kacau sehingga larut. Masukkan pewarna.
2.Masukkan semua buah yang dipotong dadu, nanas dan biji selasih. Kacau sebati.
3.Masukkan ais. Sedia diminum.
INFO CHEF: Boleh pelbagaikan buah-buahan mengikut kegemaran anda.
8. JUS LIMAU ASAM BOI
BAHAN-BAHAN:
- 2 sudu makan gula
- 3 biji asam boi
- 3 biji limau kasturi
- Air secukupnya
- Ais secukupnya
CARA MEMBUAT:
1.Buat air gula dalam periuk kecil. Ketepikan.
2.Rebus asam boi dalam sedikit air. Ketepikan.
3.Belah dua limau kasturi. Kisar bersama secawan air dengan kulitnya. Tapis.
4.Masukkan air yang telah ditapis dalam cawan.
5.Masukkan air gula, asam boi dan ais. Sedia diminum.
INFO: Jangan guna air rebusan asam boi dalam minum. Bimbang jika terlalu masam.
9. CINCAU MILO TABUR
BAHAN-BAHAN:
- 4 sudu makan serbuk Milo
- 3 sudu makan susu pekat manis
- 1/2 cawan air panas
- 1/2 cawan air sejuk
- 3 sudu makan cincau
- Ais secukupnya
- 3 sudu makan Milo ] untuk tabur
CARA MEMBUAT:
1.Masukkan Milo, susu pekat manis dan air panas. Kacau sehingga larut.
2.Tambah air sejuk. Kacau lagi.
3.Masukkan cincau. Biarkan 30 minit supaya rasa cincau sebati dengan rasa Milo.
4.Tambahkan ais. Sedia diminum.
INFO: Tidak perlu masukkan gula kerana Milo sudah sedia manis.
10. SIRAP LONGAN MASAM MANIS
BAHAN-BAHAN:
- 2 sudu makan gula
- 1 sudu makan sirap
- 2 gelas air
- 6 biji longan dalam tin
- 1 biji lemon
- Ais secukupnya
CARA MEMBUAT:
1.Larutkan gula di dalam air.
2.Masukkan sirap. Kacau sebati.
3.Masukkan longan.
4.Belah 2 lemon. Sebelah diperahkan ke dalam sirap. Sebelah lagi hiris untuk hiasan.
5.Tambah ais. Sedia diminum.
INFO CHEF: Buat sendiri sirap menggunakan gula, pewarna merah dan daun pandan lebih menyedapkan minuman anda.
ANDA MUNGKIN MENYUKAI RESIPI INI: