Sedapnya pizza homemadeni. Anak-anak anda suka makan sajian ni? Apa kata anda cuba hasilkan sendiri. Tak susah pun nak buat sendiri adunan doh pizza ni. Malah toppingnya juga boleh dipelbagaikan ikut citarasa masing-masing. Resipi perkongsian Rajuna Bakar ni memang terbaik. Cubalah.
RESIPI PIZZA HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
1/2 kg tepung gandum
220ml air biasa
1biji telur
Sedikit garam
20gm susu tepung
100gm gula kastor
1 sudu besar yis
BAHAN-BAHAN TOPPING (CADANGAN)
IKLAN
Satu labu besar bawang holland
Sosej
Keju Mozarella
Sos pasta original
Daun oregano
Isi ayam (sudah direbus terlebih dahulu)
CARA MEMASAK:
1. Bancuhkan dulu yis, air, gula sekata (Bancuh secara manual). Biarkan hingga 10 minit
2. Kemudian baru campurkan dengan bahan-bahan lain.
3. Uli sampai dapat doh elastik (biarkan rehat dalam 30 minit)
IKLAN
4. 1/2 kg tepung dapat 4 keping pizza. Bahagikan 4 bahagian.
5. Ambil satu bahagian dan canai dalam pan (ratakan seperti dalam gambar). Cucuk-cucukan doh pizza tadi dengan garfu (supaya udara senang keluar dan doh tidak menggelembung ketika dibakar)
IKLAN
6. Isikan topping ikut kegemaran anda.
7. Bakar suhu 160’c dalam masa 16 min (Bergantung pada oven masing-masing)
Sarapan adalah amat penting untuk memberi tenaga pada kita untuk memulakan hari dengan baik. Jadi tiada alasan untuk kita tidak mengambil sarapan dengan resipi yang sangat mudah ini.
ROTI TELUR BEREMPAH ALA ROTI JOHN
BAHAN-BAHAN :
*2 biji telur
*1/2 bj bawang holland
*Daun bawang
*1/2 biji cili merah/capsicum
*1 sudu kecil rempah kari daging
*1/2 sudu kecil serbuk lada hitam/sulah
*Sedikit garam
6 keping roti (terpulang jenis roti yang hendak digunakan)
Mayonis
Sos cili
Sayuran: timun, salad, tomato, coleslaw atau sebagainya.
CARA MEMASAK:
Gaulkan semua bahan yang bertanda * hingga sebati.
Sapukan sedikit minyak pada kuali.
Tuangkan sedikit campuran telur tadi dan letakkan sekeping roti ke atas telur. Goreng seketika dan terus angkat.
Kemudian boleh letakkan mayonis dan sos cili. Serta letakkan sayuran pilhan anda.
Kalau rumah takde oven atau pun oven rosak, boleh aje masak pizza. Gunakan kuali. Lepas masak doh,susun topping boleh tabur apa sahaja ayam, daging, sayur, seafood tapi semua itu kena dimasak dahulu.
Naik cairkan keju mesti kena letak penutup, api kena perlahan aje. Tiga hingga empat minit dah okay sebab bahan-bahan topping tu dah siap siap masak tadi kan.
Yg dah siap masak tu boleh lah tabur oregano, memang sedap melampaulah.Seratus peratus masak atas api dapur gas aje, jom semak resipi yang dihasilkan oleh Murni Ahmad ni.
PIZZA TANPA OVEN
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh pizza : 1kg tepung gandum 2 cawan air suam 1 paket mauripan @ yis kering 2 sudu makan minyak masak 1 sudu makan gula Secubit garam * Uli bahan di atas sekurangnya 5 minit
Bahan topping :
Sos pasta tradisional-jenama bebas. Boleh letak macam-macam topping, Hot dog/ayam/cendawan butang/nanas/tomato/kejuseafood
Bahan sos : 3 ulas bwg putih 1 biji bawang besar/Holland 1 sudu kecik mix herbs 1 kiub ayam 2 sudu besar tomato puree 3 biji tomato
CARA MEMASAK :
Penyediaan topping : 1. Tumis bawang holland dan bawang, bila dah wangi bahan basah yg lain. Contoh ayam,hotdog n cendawan dan pelbagai lagi.
2. Tumis sampai masak ye,perasakan dgn garam dan lada hitam. Ketepikan.
Cara penyediaan doh : 1. Gaul tepung dgn minyak. 2. Tambah air. uli tepung sekurangnya 5 minit, bila dah tak melekat kat tangan,tutup dgn tuala,rehatkan 1 jam. *sukatan air perlukan 2 cawan, tp 1cawan air tu,tuang mauripan dlm tu,masuk secubit gula..lps 2-3 minit,dah muncul buih2,baru campur dan uli tepung jadi doh.
2. Selepas satu jam,doh tadi dah naik 2x ganda. Tumbuk2 doh tu biar angin dia keluar.
3. Bahagi doh pd 5 bahagian atau lebih.
4. Bentukkan doh,bila dah elok bulat dan leper,letak atas kuali. 5. Masak api kecik je. 10-15 minit ikut ketebalan pizza yg anda buat. Tutup dgn tudung periuk. Tak perlu letak minyak or letak lapik,masak je doh tu atas kuali
6. Kalau suka kerak pizza tu rangup,kena masak doh tu dulu sblm isi topping. 7. Kalau suka lembut gebu mcm roti,letak topping atas doh mentah,baru masak.
8.Susun siap-siap atas kuali sebab tak perlu nak angkat2 doh tu..sbb topping tu berat..nanti berat n susah nak letak atas kuali/pan pulak. Sapukan sos dahulu baru susun topping.
9. Keju tu ambik masa 3-4 minit untuk cair .
Cara penyediaan sos : 1. Potong halus bawang putih dan tumis smpai naik bau.. 2. Masuk bawang dan tomato yg dikisar. 3. Masak sampai pecah minyak. 4. Masukkan tomato puree 5. Tambah mix herbs dan kiub ayam 6. Perasakan dgn garam dan serbuk lada hitam
*nak cepat buat guna roti nan/arab.. *resepi doh ni boleh buat donut,roti dan pau..
Pastri yang rangup dipadankan bersama keju yang lembut menjadikan tat ini sangat enak. Buah-buahan segar memberikan rasa yang lebih segar.
BAHAN-BAHAN:
Inti:
1 biji buah mangga | dipotong dadu kecil
1 biji buah naga merah | dipotong dadu kecil
1 biji kiwi | dipotong dadu kecil
200gm krim keju
50ml krim masakan
100gm gula perang
1 biji telur
Kulit Tat:
1 cawan tepung gandum
6 sudu besar mentega sejuk di potong dadu
½ cawan air sejuk
½ sudu kecil garam
1 sudu kecil gula halus
CARA MEMASAK:
Campurkan tepung, garam dan gula ke dalam mangkuk besar. Kemudian cubitkan mentega sejuk dengan campuran tepung sehingga bergumpal dan tambah air sejuk sedikit demi sedikit sedikit sehingga adunan lembut.
Kepalkan doh dan bungkus dengan pembalut plastik. Simpan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 30 minit.
Tabur sedikit tepung dan uli doh sederhana tebal dan letakkan ke dalam acuan tat. Cucuk- doh dengan garfu supaya kulit tat masak sempurna. Bakar pada suhu 180C selama 30 minit sehingga masak. Sejukkan kulit seketika.
Seterusnya putar telur dengan gula sehingga kembang. Kemudian masukkan krim keju dan krim putar. Pukul lagi sehingga sebati.
Tuang bancuhan keju ke dalam kulit pai. Sejukkan seketika dan susun buah buahan mengikut citarasa anda.
Bubur lambuk begitu sinonim dengan bulan Ramadan sebagai kelaziman untuk dinikmati sekurang-kurangnya sekali pada setiap Ramadan.Malah, ia menjadi lambang perpaduan dan kesatuan bagi penganut...