Blueberry Cheesecake ni mudah sangat buatnya, tak perlu bakar. Blueberry cheesecake ni kena makan sejuk-sejuk baru sedap. Cheesecake ni jangan biar kat luar terlampau lama sebab nanti cair. Boleh simpan semula dalam peti ais kalau cair. Makan sesudu tak kan cukup.

Bahan-bahan:
150g biskut Marie-BELI ONLINE DI SINI
80g butter

500g cream cheese
120g gula halus
1 1/2 sudu besar air lemon
2 sudu besar yogurt asli

350g whipping cream
2 sudu besar gelatin
40ml air panas

200g blueberry
2 sudu besar air lemon
40g gula halus

Blueberry Cheesecake Nikmat Dimakan Ketika Sejuk
bahan-bahan.

Cara memasak:

Blueberry Cheesecake Nikmat Dimakan Ketika Sejuk
1. Untuk buat lapisan bawah, mula-mula kena cairkan butter dulu.

Blueberry Cheesecake Nikmat Dimakan Ketika Sejuk
2. Bila butter dah cair, sejukkan.
Blueberry Cheesecake Nikmat Dimakan Ketika Sejuk
3.Sementara tunggu butter sejuk, kisar hancur biskut marie. cair, sejukkan.

Blueberry Cheesecake Nikmat Dimakan Ketika Sejuk

4.Kisar sampai hancur. Kalau takda pengisar boleh tumbuk-tumbuk bagi hancur.

 

Blueberry Cheesecake Nikmat Dimakan Ketika Sejuk
5.Dalam mangkuk masukkan biskut marie tadi dan butter yang dah sejuk. Gaul bagi sebati.

Blueberry Cheesecake Nikmat Dimakan Ketika Sejuk

6.Lepas tu letak dalam springform size 8″ yang dilapik baking paper. Taknak letak baking paper pun tak apa.

Blueberry Cheesecake Nikmat Dimakan Ketika Sejuk

7. Tekan-tekan padat dan ratakan kesemua bahagian. Dah siap masukkan dalam freezer selama 30 minit supaya keras.

Blueberry Cheesecake Nikmat Dimakan Ketika Sejuk

8.Lepas tu ambil air panas dan letak dalam cawan. Masukkan gelatin dan kacau laju supaya sebati

IKLAN

Blueberry Cheesecake Nikmat Dimakan Ketika Sejuk
9. Dah sebati macam ni ketepikan dulu. Kena letak gelatin dalam cheesecake supaya cheesecake jadi pejal atau lembut macam jeli dan tak cair.

Blueberry Cheesecake Nikmat Dimakan Ketika Sejuk

10. Ambil whipping cream pula dan pukul hingga kental. Whisk hand sahaja. Nak guna mixer pun boleh tapi jangan mix terlampau lama. Kalau pukul atau adun terlampau lama, whipping cream akan berketul dan keluar air.

Blueberry Cheesecake Nikmat Dimakan Ketika Sejuk
11. Pukul atau whisk hand kental macam ni sahaja. Jangan terlebih pukul nanti whipping cream berketul dan keluar air. Nak guna mixer pun boleh tapi hati-hati jangan sampai terlebih mix. Sampai terpecik sebab pukul laju. Dah siap ketepikan.

Blueberry Cheesecake Nikmat Dimakan Ketika Sejuk

12. Dalam bekas lain mix cream cheese sekejap.

Blueberry Cheesecake Nikmat Dimakan Ketika Sejuk

13. Lepas tu masukkan gula dan mix lagi sehingga sebati. Tak perlu adun lama.

Blueberry Cheesecake Nikmat Dimakan Ketika Sejuk

14.Bila dah sebati masukkan gelatin tadi. Kalau gelatin dah keras boleh panaskan dengan microwave atau double boil. Masukkan juga air lemon dan yogurt. Mix lagi bagi sebati.

IKLAN

Blueberry Cheesecake Nikmat Dimakan Ketika Sejuk

15. Lepas tu masukkan whipping cream tadi. Kaup balik je guna spatula. Tak perlu mix.

Blueberry Cheesecake Nikmat Dimakan Ketika Sejuk

16. Dah siap keluarkan springform yang letak biskut tadi dan tuang kesemua adunan.

Blueberry Cheesecake Nikmat Dimakan Ketika Sejuk

17. Ratakan permukaan atas bagi licin. Goyang-goyang sikit supaya adunan sekata dan atas lagi licin. Sejukkan dalam peti ais biasa semalaman atau 8-9 jam.

Blueberry Cheesecake Nikmat Dimakan Ketika Sejuk
18. Bila cheesecake dah disimpan semalaman, bolehlah masak blueberry ni bersama dengan air lemon dan gula. Masak atas dapur guna api perlahan sahaja.

Blueberry Cheesecake Nikmat Dimakan Ketika Sejuk

19. Air blueberry ni akan keluar sendiri. Masak sehingga pekat dan lenyek-lenyek sedikit. Ariana masak tak terlampau hancur dan masih rasa tekstur buahnya.

IKLAN

Blueberry Cheesecake Nikmat Dimakan Ketika Sejuk

20. Ni rupa cheesecake lepas semalaman. Nak keluarkan hanya buka tepi dan tarik springform ke atas. Jangan letak cheesecake dalam freezer, nanti cheesecake keluar air dan rasa tak sedap.

Blueberry Cheesecake Nikmat Dimakan Ketika Sejuk

21. Kalau nak letak atas papan kek, buat terus lepas keluarkan cheesecake dari peti ais, sebab masa tu cheesecake masih keras.

Blueberry Cheesecake Nikmat Dimakan Ketika Sejuk
22. Blueberry bila dah sejuk lagi pekat. Kacau-kacau sedikit bagi sekata sebelum letak atas cheesecake.

Blueberry Cheesecake Nikmat Dimakan Ketika Sejuk

23. Letak di tengah-tengah cheesecake. Nak hias macam mana pun boleh.

Kredit:Ariana Sofia Ahmad

NAK MEMBELI OVEN OVEN, BOLEH LIHAT DI SINI.

BOLEH LIHAT JUGA ACUAN KEK DI SINI

Cara Mudah Buat Kek Coklat Kukus Yang Lembut & Sedap

Kek Butter Horlick Lemak Manis

Ini Dia 3 Jenis Kek Orang Lama Yang Tetap Digemari

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI