Mungkin ada yang sudah berada di kampung halaman ketika ini, jadi kita hidangkan keluarga dengan menu istimewa. Ayam Masak Santan Berlado ini selain dimakan dengan nasi boleh dicicah dengan ketupat atau lemang. Yang membezakan dengan rendang biasa tu, penggunaan cabai sahaja dan tambahan bahan-bahan lain untuk penyedap rasa. Boleh cuba buat ikut resipi yang dikongsi Fairuz Abu Hassan
BAHAN-BAHAN: Ayam yang telah siap digoreng 3 biji cabai besar (kisar) 6 biji bawang merah ( kisar) 1 ulas bawang putih ( kisar) 1 biji tomato (kisar) Sedikit lada hitam (kisar) 1 batang serai (diketuk) 3 biji bawang merah (dihiris) 2 ulas bawang putih (dihiris) ½ kotak santan kotak dalam 2 sudu serbuk kari
CARA MEMASAK:
IKLAN
1.Guna minyak goreng ayam tadi, tumis serai dulu biar sedikit garing,masukkan bawang yang dihiris.Masak sampai garing.
2.Masukkan bahan yang dikisar tadi. 3.Masak sebentar sampai mendidih.
4.Masukkan serbuk kari,garam dan gula.
5.Masukkan santan,biar sekejap bahan-bahan tu mesra.
IKLAN
6.Masukkan ayam yang telah digoreng tadi,masak sampai pecah minyak.
Rendang Dagingsempoi memang digemari ramai. Tidak perlu tunggu musim perayaan, hari biasa pun boleh masak hidangan enak ini untuk sajian keluarga.
Bagi yang mulakan perniagaan, resipi ini sangatlah sesuai kerana ia tidak susah dan hanya menggunakan bahan-bahan yang ringkas sahaja.
Sukatan resipi perkongsian saudari Suriana Mohd ni adalah untuk sukatan 4 kg daging. Sukatan yang sesuai untuk musim perayaan dan juga untuk diniagakan. Jika anda nak masak dalam jumlah yang kurang atau lebih dari yang diberikan, hanya perlu bahagikan sahaja sukatan. Sangat sempoi. Jom cuba! Anda sekeluarga pasti suka.
BAHAN-BAHAN KISAR:
20 biji bawang merah
1 labu bawang putih
4 inci halia
3 inci lengkuas
3 inci kunyit hidup @ 2 sudu serbuk kunyit
20 batang serai
30 tangkai cili kering – guna cili api pon boleh – beli online disini
CARA MEMASAK:
1.Panaskan minyak masak dan tumis bahan-bahan kisar sampai pecah minyak.
2.Masukkan rempah kari dan sedikit air. Tumis lagi sampai pecah minyak.
3. Masukkan daging dan juga air. Masak sampai daging lembut dan kering.
4. Seterusnya masukkan gula kabung, masukkan santan dan juga 1 kotak air (sukat guna kotak santan)
5. Tambahkan juga kerisik, garam dan perasa dengan secukupnya. Reneh sampai kering.
6. Tabur daun kunyit dan daun limau. Gaul seketika hingga layu. Angkat.
7. Rendang Daging sedia untuk dinikmati.
Bila sebut bab laksa Penang ni, mesti anda suka kan bila kuahnya yang pekat dan padu.
Memang sedap hirup kuah laksa Penang yang cukup kepekatan dan rasanya.
Resipi yang dikongsi Ben Safwan ini, sesuai untuk mereka yang pertama kali nak belajar memasak menu ini.
Cumanya, dalam resipi laksa penang versi Ben ini, dibuat ikut tekak sendiri. Contoh guna daun Basil ganti daun kesum. Kalau anda tak suka takpa, bahagian tu ganti balik masuk daun kesum dengan berat sama.
LAKSA PENANG
BAHAN-BAHAN:
3 liter air 1kg ikan selayang/sardin hitam/sardin putih 100gm bawang merah | bakar – beli online di sini 50gm lada kering – beli online di sini 25gm belacan bakar – beli online di sini 15gm daun sweet basil @ daun kesom 3 batang bunga kantan saiz kecil 2 keping asam keping saiz sederhana Garam gula serbuk perasa Pelengkap & ulam-ulaman (daun salad, hirisan bawang besar, hirisan bawang merah, cili, telur rebus, nenas)
1. Bersihkan lada kering dan sangai tanpa minyak. Untuk keluarkan rasa lada kering tu bagi sedap kuah laksa. 2. Bakar juga bawang merah dan belacan sampai dah keluar bau. Lagi harum la kuah. 3. Rebus ikan sardin sampai masak. Letakkan sedikit garam dan asam keping sekeping masa nak rebus. Isi air suku je daripada ikan.
4. Lepas dah rebus, sejukkan. Asingkan isi ikan dengan tulang. Jangan buang tulang. Nanti kita nak guna juga. 5. Kisar isi ikan. Guna air daripada stok 3 liter yang dah disukat. Jangan tambah air lain. Sambung kisar tulang ikan sampai hancur dan tapis. 6. Kisar bawang bakar, belacan bakar bersama lada kering tadi .Guna air dari stok 3 liter juga.
7. Sebab nak buang asam keping bila dah mendidih kuah laksa penang, saya masukkan dalam uncang tea bag. Senang. 8. Panaskan air baki 3 liter tadi, masukkan semua bahan kisar, masukkan bunga kantang yang dibelah 4, daun sweet basil dan asam keping. 9. Masak sampai mendidih dan bertukar warna dah, masukkan bahan cukup rasa, gula, garam sesuai dengan selera.
10. Waktu ni keluarkan asam keping dan daun sweet basil. Tak nak dia letak lama-lama nanti tak best kuah laksa. Bahan ni akan take over rasa kuah. Sama juga kalau pakai daun kesum. Keluarkan. 11. Daun sweet basil boleh beli kat tesco. Nak gantikan dengan daun kesom pun boleh tapi saya suka daun ni lagi. 12. Masak biar main api kecil selepas mendidih tu 15-20 minit biar pekat elok. Baru sedap.
2 cawan kacang dhal (rendam dan rebus sehingga kembang) – BELI ONLINE DI SINI 1 cawan susu pekat – BELI ONLINE DI SINI 1 cawan gula
Setelah kacang kembang tapis buang air selepas itu blend kasar. Masukkan dalam periuk tambah susu pekat dan gula masak sehingga kering. Biarkan sejuk.
Cara Membuat:
1. Satukan bahan doh A dan bahan doh B secara berasingan. Gaulkan bahan A Dan Bahan B sehingga sebati. Bahagikan doh kepada bebola untuk setiap doh A dan doh B.
2. Ambil sebiji bebola doh A canaikan sehingga leper. Kemudian, letakkan bebola doh B di tengah dan balutkan. Satukan dan canaikan doh yang disatukan tadi secara memanjang dan digulungkan. Ulangi langkah ini sebanyak 3 kali.
3. Setelah itu, canaikan dan letakkan inti dan dibalutkan. Ulangi langkah ini sehingga habis adunan.
4. Akhir sekali, sapukan tau sa pia tadi dengan telur kuning dan bakar selama 30 minit dengan suhu 180 sehingga kekuningan.
Kredit: nora habsah shahid C&p
INGIN MENCARI PERKAKAS DAPUR TERBARU UNTUK MEMASAK, BELI ONLINE DI SINI.