Namanya sahaja dah mengiurkan, sesuai sangat dihidangkan untuk peminat ala-ala Korea tu. Sedap dihidangkan dengan nasi atau boleh dimakan begitu sahaja sebagai kudapan yang menyelerakan.

DRUMMET GORENG PEDAS ALA KOREA
BAHAN-BAHAN:

  • 10 ketul drummet | bersihkan dan toskan
  • 10gm bawang putih | dikisar
  • Sedikit garam dan serbuk kunyit

Bahan Sos Pedas

  • 50gm cili padi | dikisar
  • 50gm cili merah | dikisar
  • 30gm bawang merah | dikisar halus
  • 3 ulas bawang merah | dikisar halus
  • 1 ulas bawang merah | dikisar halus
  • Sedikit gula
  • Sedikit gula dan madu
  • Minyak untuk menggoreng dan menumis

 

CARA MEMASAK:

IKLAN
  • Gaulkan drummet dengan  bawang putih, garam dan serbuk kunyit.
  • Panaskan minyak, goreng drummet hingga garing. Angkat dan ketepikan.
  • Gunakan kuali yang sama tumiskan bawang merah dan putih hingga wangi.
  • Masukkan cili, tumis hingga pecah minyak.
  • Sebelum diangkat, masukkan garam, gula dan madu secukup.
  • Tuangkan sos di atas ayam tadi.

INFO CHEF:

Jika tidak ada drummet boleh gunakan ayam bahagian lain.

Saiz hidangan: 4 orang

IKLAN

Waktu memasak: 30 minit

 

IKLAN

Ini pulak boleh cuba Resepi Ayam Goreng Korea Super Pedas

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI