Bagi penggemar hidangan Makaroni Keju, anda pasti pantang dengar nama menu ni dah rasa nak makan kan? Ha…Min faham. Mahu tak nak. Dah nama pun makanan kegemaran. Kepada sesiapa yang tercari-cari resipi Makaroni Cheese yang mudah dan sedap, resipi ni salah satu yang boleh dicuba. Sangat berbaloi. Boleh makan puas-puas! Malah ia juga sesuai untuk anak-anak kerana tidak pedas.
MACARONI CHEESE SEMPOI
BAHAN-BAHAN:
- 3 cawan macaroni
- 3 cawan susu segar
- 6 keping keju cheddar Cheesedale
- 1 sudu besar susu pekat manis
- Brokoli secukupnya – dicelur
- Cendawan butang secukupnya – dicelur
- Lada hitam secukup rasa
CARA MEMASAK:
- Rebus makaroni dan toskan airnya.
- Dalam pan atau periuk, masukkan makaroni tadi dan buka api sederhana. Tuangkan susu segar sedikit demi sedikit. Kacau dengan senduk.
- Letakkan kepingan keju dan susu pekat manis di atas makaroni tadi.
- Bila keju mula cair, gaul kesemuanya supaya rata.
- Masukan hirisan brokoli dan cendawan yang telah direbus atau dicelur.
- Perasakan dengan sedikit garam jika perlu. Tambahkan juga sedikit serbuk lada hitam untuk rasa yang lebih sedap.
Kredit resipi & foto: Irmaz Zamri
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cara Buat Laksa Beras Secara Homemade. Mudah & Tanpa Pengawet.
Laksa beras homemade memang mempunyai tekstur yang berbeza jika dibandingkan dengan laksa kering. Jika anda teringin nak buat laksa sendiri,boleh cuba resipi perkongsian saudari Nora Sheka di bawah ini. Memang mudah! Malah bila buat sendiri, tentunya lebih bersih, diyakini halal serta memang jimat wang. Selamat mencuba!
RESIPI LAKSA BERAS HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan tepung beras cap teratai
- 1 sudu besar tepung gandum
- 1 sudu kecil minyak masak
- Air panas mendidih secukupnya | bergantung jumlah tepung
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan dalam bekas bersesuaian.
2. Gaul semua bahan menggunakan sudip kayu sehingga menjadi doh.
3. Bahagikan tepung kepada beberapa bahagian mengikut saiz acuan laksa. Uli doh menggunakan tangan apabila doh menjadi suam. Jangan biar sampai tepung sejuk. ( Sapu sedikit minyak di tangan untuk elakkan tepung melekat). Jika tiada acuan laksa, boleh guna mesin pasta atau apa-apa acuan bersesuaian.
4. Masukkan doh ke dalam acuan dan tekan ke dalam periuk kukusan. Sapu sedikit minyak pada pengukus bagi mengelakkan laksa melekat.
5. Kukus selama 20 minit. Pastikan air dalam kukusan betul-betul mendidih sebelum mengukus laksa. Bila tepung kelihatan berkilat, ia menandakan laksa telah masak.
6. Angkat dan rendam dalam air sejuk. Biar seketika.
7. Setelah laksa sejuk, lerai-leraikan laksa tersebut. Masukkan laksa kecdalam penapis dan alirkan di bawah air mengalir. Toskan. Sedia untuk dinikmati mengikut citarasa anda.
Kredit resipi & foto: Nora Sheka
Resipi Soto Tok Mak Yang Viral Di Jalan Duta, Kuala Lumpur
Sana sini orang bercakap mengenai keenakan Soto Tok Mak yang sedang viral di Jalan Duta, Kuala Lumpur. Lagi-lagi hidangan ini boleh dipesan dan kemudian dihantar ke lokasi korang. Maknanya senang sungguhlah kalau korang tiba-tiba teringin nak merasa soto sedap cita rasa resipi orang Johor ni.
Min dah pernah try soto ni. Memang sedap menjilat mangkuk orang kata tu. Kuahnya rasa berempah, bergedel pun sedap sesangat. Memang cukup lengkaplah dengan sambal kicap yang menjadi treadmark orang Johor. Kalau order, sila tambah bergedel tau. Sebab seketul bergedel tu memang tak cukup dek kesedapannya tu.
Hanya berharga RM6 untuk setiap pek, caj penghantaran dikenakan mengikut kawasan. Jadi, orang Lembah Klang dan Putrajaya apa tunggu lagi? Bolehlah order dan rasa keenakan soto yang tengah viral sekarang ni.
Empunya Soto Tok Mak, Intan Dahlianna Daud sudi berkongsi resipi soto viral ini.
SOTO TOK MAK
BAHAN KUAH SOTO
Bahan A (Bahan Tumis)
1 gram kulit kayu manis
1 gram bunga lawang
1 gram buah pelaga
1 gram bunga cengkih
1/2 biji bawang besar dihiris
1 biji bawang putih
Bahan B (Bahan Kisar)
25 gram halia
25 gram bawang putih
150 gram bawang besar
Bahan C
1/2 peket rempah soto
1 ketul rangka ayam
1/2 kg kaki ayam
1 liter air
Garam secukup rasa
Bahan D (Bergedel)
1 kg kentang
250 gram ayam (rebus dan kisar)
1/2 sudu besar lada sulah
Garam secukup rasa
Telur ayam
Minyak masak untuk menggoreng
Bahan E (Sambal kicap)
100 gram cili padi
3 biji bawang putih
1/2 botol kicap
Sedikit garam
Bahan F (Bahan hiasan)
Suun goreng
Kacang tanah goreng
Daun sup
Daun bawang
Bawang goreng
Ayam racik
Bahan G
Nasi Impit atau mihun
(Nasi impit rebus hingga lembut dalam 2 jam)
CARA MEMASAK KUAH SOTO
1. Tumiskan semua bahan A.
2. Kemudian masukkan bahan B yang telah dikisar.
3. Tumis sehingga naik minyak dan bau. Kemudian masukkan rempah soto dan tumis sekejap.
4. Masukkan rangka ayam dan kaki ayam
5. Masukkan air dan tutup dengan penutup periuk, biarkan sehingga mendidih.
6. Masukkan garam secukup rasa. Apabila rangka dan kaki ayam dah empuk, boleh matikan api.
CARA MASAK BERGEDEL
1. Kupas kulit kentang dan belah 4.
2. Goreng kentang sehingga empuk. Angkat dan toskan.
3. Masukkan dalam bekas dan ditumbuk sampai hancur.
4. Kemudian masukkan ayam kisar, lada sulah dan garam. Gaul semua bahan.
5. Ambil dalam 20-25 gram adunan kentang yang telah digaul tadi, bentukkan bulat dan leperkan.
6. Setelah siap semua adunan kentang, celupkan dalam telur dan goreng dalam minyak panas.
CARA MEMBUAT SAMBAL KICAP
1. Masukkan semua bahan E dalam pengisar.
2. Kisar sehingga halus.
CARA MENGHIDANG
1. Masukkan mihun atau nasi impit ke dalam mangkuk.
2. Tuangkan kuah soto.
3. Letakkan bergedel.
4. Letakkan bahan hiasan.
5. Hidangkan dengan sambal kicap.
Selamat mencuba!
KREDIT RESIPI: Intan Dahlianna
Bihun Goreng Rahsia Arwah Bonda Masak Mesti Ikhlas
Nampak mudah tapi kalau tidak kena gaya boleh tidah menjadi seperti bihun terkembang, terkeras atau masak tidak sekata. Rahsia resipi ini ada meletak sedikit cuka untuk bihun masih anjal.
BIHUN GORENG
- Sebungkus Bihun ( rendam dgn air sejuk selama 3 jam)
- Sebiji bawang besar
- Segenggam cili/cabai kering-dikisar halus
- 7-8 ulas bawang putih tumbuk
- 2 biji telur di buat dadar nipis, di gulong dan hiris halus.
- 2 sudu makan kicap
- 3 sudu makan sos cili
- 2 sudu makan sos tomato
- 3 sudu makan sos ikan
- 1 sudu makan gula
- 1 sudu teh garam
- 2 kiub perasa
- 1 sudu makan cuka makan
- 3 biji telor
- 1 sudu teh serbuk lada hitam
- Sebelah dada ayam-di potong dadu
- 10 ekor udang
- 4 ekor sotong – dipotong
- 1/2 paket mix vegetables – boleh tukar sayur yahg ada seperti sawi, taugeh, tahu goreng, fish balldan lain-lain.
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dan masukkan bawang putih. Tumis hingga naik bau.
2. Masukkan cili kering dan bawang yang telah dikisar.
3. Selepas itu masukkan kicap, sos cili, sos tomato, sos ikan dan cuka. Tumis hingga masak.
4. Kemudian masukkan udang, sotong dan ayam. Perasakn dengan garam.
5. Tambahkan satu cawan air. Masak seketika dan masukkan lada hitam.
6. Masukkan bihun dan kacau sebati dengan bahan tumisan.
7. Masukkan sayur pilihan anda.
8. Pecahkan tiga biji telur ditepi kuali. Kacau bihun dengan telur.
KREDIT RESIPI & GAMBAR: Nie Ni
ANDA MUBGKIN MENYUKAI RESIPI INI:
Rasa Yang Umphh! Mi Hailam Sedap Setanding Macam Dekat Kedai