Ada macam-macam jenis mi. Kali ni RASA nak berikan 4 jenis masakan berasaskan mi yang dimasak daripada mi sanggul, mi kuning, mi segera dan yee mee.
MI SANGGUL SUP KETAM
BAHAN A (tumbuk halus)
2 inci halia
1 sudu besar lada hitam
Sedikit jintan putih
Sedikit jintan manis
2 ulas bawang putih
BAHAN B
Bunga cengkih
Bunga lawang
Kulit kayu manis
BAHAN LAIN
Minyak masak untuk menumis
1 kiub pati ikan bilis
1/2 biji lobak merah (potong nipis)
1/2 cawan kacang pis
Sedikit cendawan (potong kecil)
1/2 biji bawang besar (hiris nipis)
2 cawan air
2 ekor ketam bunga (siang dan bersihkan)
Garam secukup rasa
1 bungkus mi sanggul
CARA MEMBUAT
1. Panaskan minyak masak. Tumis Bahan A dan Bahan B sehingga naik bau.
2. Masukkan pati ikan bilis, lobak merah, kacang pis, cendawan dan bawang besar. Masak selama 2 minit.
3. Masukkan air. Biarkan mendidih dan masukkan ketam. Biarkan ketam masak.
4. Masukkan garam. Kacau dan biarkan mendidih seketika. Matikan api.
5. Celur mi dalam air panas. Toskan.
6. Masukkan mi dalam mangkuk. Tuangkan kuah dan ketam. Hiaskan dengan bawang goreng dan hirisan cili.
IKLAN
MI GORENG BASAH
BAHAN TUMBUK
6 biji cili padi
2 ulas bawang putih
2 biji bawang merah
4 sudu kecil lada hitam
BAHAN LAIN
Minyak masak untuk menumis
100 gram sotong
100 gram udang
Setengah cawan air
3 sudu besar sos tiram
Kicap manis secukupnya
1 biji tomato (potong kiub)
200 gram mi kuning
Garam dan gula jika perlu
CARA MEMBUAT
1. Panaskan minyak masak dalam kuali. Tumis bahan tumbuk.
2. Masukkan sotong dan udang. Masukkan air dan biarkan mendidih.
3. Masukkan sos tiram dan kicap manis.
4. Masukkan sayur dan mi. Gaul sebati.
5. Boleh tambah garam dan gula jika suka. Biar seketika dan matikan api.
IKLAN
YEE MEE TOMYAM
BAHAN TUMBUK
2 ulas bawang putih
2 biji bawang merah
BAHAN LAIN
Minyak masak untuk menumis
100 gram sotong
100 gram jejari udang
3 sudu besar pes tomyam
Tomato ceri secukupnya
1/2 batang lobak merah (potong kecil)
Air secukupnya
Garam secukup rasa
100 gram yee mee
IKLAN
CARA MEMBUAT
1. Panaskan minyak masak dalam kuali. Tumis bahan tumbuk.
2. Masukkan sotong, jejari ketam dan pes tomyam.
3. Masukkan sayur dan masak selama 2 minit.
4. Masukkan air dan garam. Kacau seketika.
5. Masukkan yee mee dan goreng sehingga yee mee lembut.
6. Sedia dihidang.
KERABU MAGGI
BAHAN HIRIS
4 biji cili padi
4 helai daun kobis
1 biji lobak merah
2 pokok daun ketumbar
1 biji bawang holland
2 biji tomato
BAHAN LAIN
Air untuk mencelur
4 ekor sotong (potong bulat)
4 ekor udang besar
4 batang jejari ketam
2 peket Maggi perasa tomyam
1 biji limau nipis (perah jusnya)
2 sudu besar kicap sotong
Gula secukupnya
CARA MEMASAK
1. Didihkan air secukupnya ke dalam periuk.
2. Masukkan sotong, udang dan jejari ketam. Celur sebentar dan toskan.
3. Kemudian masukkan Maggi ke dalam air rebusan tadi. Celur sehingga lembut. Angkat, toskan dan masuk ke dalam mangkuk.
4. Gaul Maggi bersama sotong dan udang, bahan hiris dan perencah Maggi. Perasakan dengan jus limau, kicap sotong, dan gula secukupnya. Gaul sebati.
Selamat mencuba!
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Bihun goreng hidangan simple dan mudah untuk dimasak sebagai hidangan sarapan atau minum petang. Masak bihun mungkin nampak mudah, tapi kalau tak cukup bahan boleh jadi hambar rasanya. RASA himpunkan lapan resipi bihun untuk anda cuba setiap satunya mempunyai cara yang berbeza. Jangan lupa untuk cuba semuanya!
2 sudu makan sos ikan – beli online disini
(sukatan bahan boleh ubah ikut cita rasa masing-masing. Boleh tambah cili kisar jika mahu)
CARA MEMASAK
1. Rendam bihun sehingga agak lembut kemudian,toskan. Ketepikan.
2. Panaskan minyak masak secukupnya. Goreng telur dan jadikan telur hancur. Apabila sudah sedikit garing, angkat dan ketepikan.
Dengan mengunakan minyak yang sama, tumis bawang putih dan bawang merah hingga keperangan.
Masukkan kesemua bahan-bahan sos dan serbuk perasa. Gaul sebati.
Setelah itu, masukkan udang dan sotong. Masak seketika.
Akhir sekali masukkan bihun yang telah ditoskan tadi, lobak merah dan tauge. Gaul sehingg rata dan semua bahan masak sempurna.
1.Tumbuk bawang merah, bawang putih dan kiub ayam. Ketepikan.
2.Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan tumbuk hingga terbit wangi.
Masukkan pula pes bihun goreng dan kacau sebati.
4.Tambah sedikit air. Biar ia menggelegak sekejap. Bolehlah masukkan bihun yang ditoskan tadi.
5.Tambah sos tomato, mushroom seasoning dan kicap manis. Tak perlu masukkan garam sebab dah ada stok ayam dan kicap. Gaul sebati. Tambah air lagi untuk melembutkan bihun (jika perlu).
6.Masak hingga bihun kering.Bolehlah angkat.
BIHUN GORENG CENDAWAN
BAHAN-BAHAN:
100gram Bihun 9untuk 2 orang makan) – rendam seketika dengan air sejuk
1 keping fish cake – hiris nipis
1 sudu makan cili boh
7 biji cili merah – hiris
1-2 sudu makan sos ikan
Sedikit daun kucai – hiris kasar
2 sudu makan kicap cair
1 sudu makan sos tomato
Sedikit sawi – potong halus
Air secukupnya
Garam secukupnya
Minyak masak
Bahan Kisar:
3 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
1 sudu makan udang kering
6 biji cendawan Shiitake kering (saiz kecil) – rendam dengan air panas
CARA MEMASAK BIHUN GORENG:
1.Mula-mula, panaskan minyak di dalam kuali dan masukkan bahan-bahan yang telah dikisar tadi. Tumis hingga terbit wangi.
Masukkan pula cili boh dan tumis lagi hingga terbit minyak. Kemudian masukkan air secukupnya dan hirisan fish cake
Setelah itu masukkan batang sawi dan sos tomato. Gaul sebati. Setelah itu masukkan sos ikan.
Kemudian, masukkan pula kicap cair dan bihun yang telah direndam dengan air sejuk tadi. Gaul sekata. Tambah air lagi jika perlu.
Perasakan dengan garam secukup rasa. Tambah daun sawi dan daun kucai. Gaul lagi hingga bihun makin kering.
Siap! Mudah je kan? Jangan lupa cuba tau! Kalau suka pedas, tambah hirisan cili padi. Gaul sebati.
CARA MEMASAK:
1. Panaskan kuali dan tumis bawang besar holland.
2. Kemudian masukkan pula bahan tumbuk.
3. Masukkan pula cili kisar dan udang.
4. Bila sudah pecah minyak masukkan sedikit air dan kacau.
5. Kemudian masukkan sos tiram, sos ikan dan sos tomato. Sebatikan.
6. Perisakan terlebih dahulu dan barulah dimasukkan bihun yang telah ditoskan.
7. Kacau hingga sebati dan rata kemudian masukkan pula sayur.
8. Apabila bihun sudah kering dan masak, bolehlah dimasukkan hirisan cili.
9. Tutup api dan sedia untuk dihidang bersama taburan bawang goreng & daun bawang.
BAHAN-BAHAN:
1 bungkus bihun – rendam – beli online disini
Udang secukupnya
4 biji telur
Lobak merah – hiris
Daun sup secukupnya
1 sudu makan cukup rasa
BAHAN RENCAH:
Cili padi hijau
Bawang besar
Bawang putih
1 genggam ikan bilis – beli online disini
(jumlah ikut selera masing-masing)
CARA MEMASAK:
1.Kisar cili padi hijau, bawang besar, bawang putih & segengam ikan bilis. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sampai sedikit garing.
Bila rencah sudah garing, masukkan udang. Selain udang, boleh juga guna isi ayam atau sotong. Boleh juga tambah fishcake jika suka. Sesuaikan ikut selera.
Gaul rata udang bersama bahan tumis tadi.
Ketepikan udang ke sisi kuali, masukkan telur. Kecilkan api supaya telur masak sedikit.
Hancurkan sedikit telur tadi kemudian gaul rata bahan-bahannya.
Seterusnya masukkan hirisan lobak merah. Gaul rata semua bahan-bahan.
Masukkan bihun. Gaul rata hingga bercampur.
Akhir sekali, tabur hirisan daun sup. Gaul rata dan biarkan seketika hingga berwap.
Bihun (1 kampit)
1 sudu besar bawang putih (dikisar) – beli online
2 1/2 sudu besar bawang besar
3-4 sudu besar cili kisar – beli online
2 sudu besar sos tiram – beli online
3 sudu besar sos cili- beli online
3 sudu besar sos tomato – beli online
Pes tomyam – beli online
Daun limau purut
2 batang serai
Minyak masak – beli online
Isi ayam
Sawi
Kubis
Tomato
Putik jagung (jika suka)
*1 cawan air
UNTUK HIASAN:
Hirisan daun ketumbar
Telur dadar (diracik halus)
CARA MEMBUAT:
1.Tumis bawang dan serai dalam dua batang.
Masukkan cili kisar dalam 3-4 sudu penuh.Kemudian tumis sampai pecah minyak. Masukkan sos tiram 2 sudu, sos cili 3 sudu dan sos tomato 3 sudu.
Masukkan isi ayam.
Masukkan pes tomyam dalam 2-3 sudu besar. Kemudian masukkan gula 2 sudu besar. Rasa bihun tomyam ni memang kena balancekan rasa pedas manis masam.
Masukkan satu cawan air. Biarkan mendidih.
Kemudian masukkan bihun. Bihun rendam terlebih dahulu. Jangan rendam lama. Rendam dalam 15 minit kemudian toskan. Pastikan bihun ni terendam dengan kuah tadi, tapi jangan terlalu terhapus bihun tu.
Masukkan sayur-sayuran, dan daun limau purut.
Kacau rata. Siap. Jangan lupa tabur hirisan daun ketumbar dan telur dadar yang diracik halus. Hidangkan.
3 hingga 4 biji bawang merah
5 hingga 6 biji bawang putih –BELI ONLINE
1 sudu kecil lada hitam – BELI ONLINE
2 sudu makan udang kering
2 inci halia – BELI ONLINE
Cili merah untuk hiasan (dihiris nipis)
CARA MEMBUAT:
Kisar lumat bahan untuk kisar.
Buang kulit udang. Ketepikan.
Rendam bihun supaya lembut.
Tumis bahan-bahan yang telah dikisar tadi dengan minyak sehingga menjadi keemasan/brown.
Perasakan dengam gula, garam dan serbuk perasa.
Masukkan udang yang telah siap dibuang kulitnya.
Masukkan bihun yang sudah ditoskan.
Masukkan daun kucai dan serikan dengan cili merah. Siap untuk dihidangkan.
BAHAN-BAHAN:
Bihun (untuk seorang makan) – direndam @ dicelur – beli online disini
1 biji telur
1/2 – 1 sudu makan cili boh yang dimasak – beli online disini
4 sudu makan bancuhan kicap (kicap cair, kicap karamel, kicap manis)
Sedikit daun kucai – hiris
Sedikit hirisan lobak merah
Sedikit kubis
1-2 ulas bawang putih – cincang
Udang secukupnya
Sedikit fishcake
Minyak masak untuk menumis
CARA MEMASAK:
1.Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bawang putih hingga kekuningan. Kemudian pecahkan telur, udang dan fishcake. Kacau hingga masak.
Bila sudah masak, masukkan bihun yang sudah dicelur. Gaul rata.
Masukkan cili boh masak. Sebatikan.
Seterusnya masukkan bancuhan kicap, hirisan kubis, kucai dan lobak merah. Kacau sebati dan bihun masak sempurna.
Kalau ke gerai masakan panas, menu KuetiauLadna adalah antara menu popular yang digemari ramai. Tapi anda sebenarnya boleh je masak menu ni di rumah secara homemade. Mudah sahaja cara masaknya. Hasilnya sedap dan kos pun tak mahal. Jom cuba resipi perkongsian saudari Ameera ni. Pasti puas hati.
RESIPI KUETIAU LADNA HOMEMADE SEDAP
BAHAN-BAHAN: 1 paket kuetiau Kicap manis secukupnya – beli online disini 1-2 ulas bawang putih – beli online disini Sedikit bawang merah cincang Udang secukupnya 3-4 cawan air 1 kiub pati ayam – beli online disini 2 sudu makan sos tiram – beli online disini Lobak merah secukupnya Jagung secukupnya Kubis secukupnya Sawi secukupnya 2 biji telur 2 sudu makan tepung jagung – bancuh dengan sedikit air – beli online disini Minyak masak secukupmya
CARA MEMASAK:
1.Basuh kuetiau terlebih dahulu. Toskan.
2. Renjis kicap secukupnya pada kuetiau dan gaul rata.
3. Ambil kuali dan masukkan sedikit minyak. Masak kuetiau seketika.
4. Angkat dan masukkan ke dalam pinggan. Ketepikan seketika.
5. Tumis bawang putih dan bawang merah hingga layu.
6. Masukkan udang. Boleh juga digantikan dengan ayam, sotong dan sebagainya.
7. Tambahkan air.
8. Masukkan juga kiub pati ayam dan sos tiram untuk melengkap rasa.
9. Seterusnya masukkan lobak merah, jagung, kubis dan sawi.
10. Tambah telur. Biarkan hingga telur masak.
11. Akhir sekali masukkan bancuhan air tepung jagung. Gaul rata hingga kuah pekat.
12. Siram kuah ladna ke dalam pinggan berisi kuetiau.
12. Kuetiau Ladna sedia untuk dinikmati. Enak dimakan bersama hirisan cili.
Bihun Goreng Tomyam, memang sedap kalau dibuat menu untuk sarapan. Makan pula panas-panas, terbaiklah. Kalau ada yang bercadang hendak hidang pada kawan-kawan di pejabat, bolehlah cuba resipi Bihun Goreng Tomyam seperti yang dikongsikan oleh Syahirah Omar. Resipi Bihun Goreng Tomyam yang dikongsikannya ini turut dibuat berniaga. Mesti sedap! Jomlah kita cuba buat.
RESIPI BIHUN GORENG TOMYAM
BAHAN-BAHAN:
Bihun (1 kampit) 1 sudu besar bawang putih (dikisar) – beli online 2 1/2 sudu besar bawang besar 3-4 sudu besar cili kisar – beli online 2 sudu besar sos tiram – beli online 3 sudu besar sos cili- beli online 3 sudu besar sos tomato – beli online Pes tomyam – beli online Daun limau purut 2 batang serai Minyak masak – beli online Isi ayam Sawi Kubis Tomato Putik jagung (jika suka)
*1 cawan air
UNTUK HIASAN:
Hirisan daun ketumbar Telur dadar (diracik halus)
CARA MEMBUAT:
1. Tumis bawang dan serai dalam dua batang.
2. Masukkan cili kisar dalam 3-4 sudu penuh.Kemudian tumis sampai pecah minyak. Masukkan sos tiram 2 sudu, sos cili 3 sudu dan sos tomato 3 sudu.
3. Masukkan isi ayam.
4. Masukkan pes tomyam dalam 2-3 sudu besar. Kemudian masukkan gula 2 sudu besar. Rasa bihun tomyam ni memang kena balancekan rasa pedas manis masam.
5. Masukkan satu cawan air. Biarkan mendidih.
6. Kemudian masukkan bihun. Bihun rendam terlebih dahulu. Jangan rendam lama. Rendam dalam 15 minit kemudian toskan. Pastikan bihun ni terendam dengan kuah tadi, tapi jangan terlalu terhapus bihun tu.
7. Masukkan sayur-sayuran, dan daun limau purut.
8. Kacau rata. Siap. Jangan lupa tabur hirisan daun ketumbar dan telur dadar yang diracik halus. Hidangkan.
BUBUR lambuk merupakan juadah yang dinantikan oleh masyarakat setiap kali tiba Ramadan.Sempena bulan yang mulia ini pengeluar rempah ratus terkemuka, BABA'S mengagihkan sebanyak 1,500...