Semua orang suka puding mahu pun agar-agar menu ini sering mengoda selera, terutamanya di musim panas. Selain warnanya yang berwarna warni dan kepelbagai rasa menjadikan ia sesuai untuk juadah pencuci mulut. Dari kerap membeli, apa kata anda sediakan sendiri menu ini dan ia boleh disimpan lama dalam peti sejuk. Jimat dan terjamin kebersihannya.
AGAR-AGAR CENDOL
BAHAN A : LAPISAN CENDOL
750ml air
170gm gula
10gm agar-agar
250ml santan
1 sudu makan tepung jagung
Cendol secukupnya
BAHAN B: LAPISAN GULA MELAKA
750ml air
250gm gula melaka | diracik halus
10gm agar-agar
250ml santan
CARA MEMASAK:
Untuk menyediakan bahan A. Masak air, gula dan agar-agar hingga larut.
Satukan santan dan tepung jagung, kacau agar tidak bergentel.
Tapiskan dan tuangkan ke dalam agar-agar.
Masak sebentar hingga mendidih.
Angkat dan biarkan suam baru masukkan cendol.
Biarkan ianya keras.
Untuk menyediakan bahan B. Masak air, gula melaka dan agar-agar hingga larut.
Masukkan santan, kacau sebentar.
Akhir sekali, tuangkan keatas lapisan cendol yang telah keras.
IKLAN
AGAR-AGAR RINTIK PANDAN
BAHAN-BAHAN:
BAHAN A:
1/2 sudu makan agar-agar serbuk
250ml santan cair
1 sudu makan gula pasir
Sedikit pewarna hijau
BAHAN B:
1/2 sudu besar agar-agar
500ml air
100gm gula merah
1 sudu makan tepung kastard campur 2 sudu makan air
2 helai daun pandan
CARA MEMASAK:
IKLAN
Untuk menyediakan bahan A. Campurkan semua bahan dan masak sehingga mendidih.
Tuangkan ke dalam loyang dan biarkan keras.
Potong kecil-kecil dan biarkan sebentar.
Untuk menyediakan bahan B. Masak air, daun pandan, gula merah dan agar-agar hingga larut. Masukkan tepung kastard.
Masak hingga mendidih.
Angkat dan tuangkan ke dalam loyang yang telah berisi dengan potongan agar-agar tadi.
AGAR-AGAR PERMATA
BAHAN-BAHAN:
10gm serbuk agar-agar
200ml susu cair
400ml air
150gm cawan gula pasir
100ml susu pekat
Esen vanila
Sedikit pewarna
CARA MEMASAK:
IKLAN
Satukan semuanya dan masak hingga mendidih. Ambil tiga senduk dan di tetakkan dalam mangkuk berasingan dan campurkan dengan tiga warna kesukaan anda.
Sejukkan kemudian dipotong dadu.
Panaskan sebentar lebihan agar-agar tadi.
Letakkkan agar-agar yang telah dipotong ke dalam bekas dan tuangkan agar-agar lebihan tadi.
PUDING ROTI COKLAT SUSU
BAHAN-BAHAN:
8 keping biskut jagung
2 keping roti
300ml susu cair
2 biji telur
1/2 cawan susu pekat
2 sudu besar serbuk koko
CARA MEMASAK
Kisar roti, biskut jagung dan susu cair.
Masukkan telur dan susu pekat. Kisar lagi hingga licin.
Bahagi kepada dua bahagian. Satu bahagian dimasukkan serbuk koko dan satu bahagian dibiarkan warna asal.
Panaskan kukusan dan kukuskan bahagian serbuk koko.
Bila sudah masak, tuangkan pula bahagian yang bewarna asal.
Kukus hingga masak.
Angkat dan sejukkan.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Masak daging dalam periuk tekanan selama 8 minit sehingga daging lembut.Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Masukkan bawang yang dihiris nipis. Tumis sehingga perang.
Masukkan pula bahan kisar, kacau sekata.
Kemudian masukkan cili kering kisar. Tumis hingga naik minyak. Setelah itu masukkan pula serbuk jintan manis, jintan putih dan ketumbar. Gaul rata.
Masukkan gula Melaka. Kacau lagi.
Masukkan kicap pekat dan perasakan dengan serbuk perasa. Gaul sekata.
Setelah itu, masukkan daging yang sudah direbus dan masak sehingga sekata dan kuah memekat. Tutup api.
Siap. Sedap dimakan dengan nasi putih panas-panas.
Korang suka daging masak ringkas dan tak perlu ambil masa lama, ini Rasa kongsikan dua resipi daging yang sedap, masak senang dan gerenti tak tunggu dapur lama. Apa lagi kalau saiz hidangannya kecil 15 minit pun boleh siap dan jamin sedap ye. Tak percaya korang kenalah cuba dulu.
.
DAGING TUMIS BEREMPAH BAWANG GORENG BAHAN-BAHAN:
1kg daging | hiris nipis, cuci dan tos
2 sudu makan rempah kari daging
1 sudu makan rempah kurma
2 biji bawang besar | hiris
2 tangkai daun kari | lurutkan dari tangkai
1 cawan susu cair
1 tin kecil tomato puri
2 sudu besar kicap manis
2 sudu makan pes cili kering
1 sudu besar gula melaka
2 sudu makan kerisik
4 sudu makan minyak masak
BAHAN TUMIS:
3cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
3 helai daun pandan simpul
BAHAN KISAR:
6 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
2cm halia
2cm lengkuas
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak. Goreng hirisan bawang hingga kekuningan, kemudian masukkan daun kari, kacau sekejap kemudian angkat, tos dan ketepikan.
Tambah sedikit lagi minyak dan tumis bahan tumis hingga wangi.
Masukkan bahan kisar, tumis sehingga naik bau dan garing.
Masukkan cili kisar, tumis sekejap lagi.
Kemudian tambah campuran rempah kari dan kurma yang dibancuh dengan sedikit air. Kacau hingga pecah minyak.
Masukkan tomato puri kacau sekejap, masukkan daging, gaul sebati.renehkan biarkan sebentar untuk kecutkan daging dan tumisan rempah.
Tambah susu cair dan biarkan mereneh hingga daging empuk.
Setelah kuah pekat, masukkan kerisik, garam dan gula secukup rasa.
Taburkan hirisan bawang dan daun kari yang digoreng tadi, kacau seketika dan tutup api. Masakan sedia dihidangkan.
.
DAGING TUMIS KERISIK BAHAN-BAHAN:
500gm daging batang pinang |hiris nipis, cuci dan tos
2 biji kentang | belah 4 dan goreng separuh masak
2 sudu makan kerisik
½ cawan kicap manis
1 sudu makan hirisan gula melaka
1 biji cili merah | hiris serong
1 sudu makan makan ketumbar biji | kisar kasar
1/2 sudu teh jintan manis
1/2 sudu teh jintan putih
1 sudu teh lada hitam biji
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
1 helai daun pandan
4 sudu makan minyak masak
BAHAN HIRISAN:
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
BAHAN KISAR:
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2cm halia
2 cm lengkuas
2cm kunyit hidup
3 batang serai
CARAMEMASAK: 1. Daging dicamapur dengan semua bahan kecuali hirisan cili, hirisan bawang besar, bawang putih, kerisik dan kentang goreng separuh masak. 2. Gaul rata, kemudian perapkan sekurang-kurangnya 2-3 jam dalam peti sejuk. 3. Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan hirisan bawang besar, bawang putih dan daun pandan hingga wangi. 4. Kemudian masukkan daging yang telah diperap tadi, masak hingga daging kecut. 5. Masukkan sedikit air, kerisik, hirisan kentang dan cili merah. 6. Sesuaikan rasa dengan menambah sedikit garam dan gula, ikut keperluan. 7. Setelah daging empuk dan cukup rasa, tutup api. Daging Goreng Kerisik sedia dihidangkan.
Manisan,pana cotta, muffin dan bikut memang sedap makan setelah puas menikmati hidangan berempah majlis perkahwinan. Sekiranya anda masih mencari menu sesuai untuk Candy Buffet majlis perkahwinan anak atau rakan, jom semak lima resipi hebat daripada hotel The Pearl Kuala Lumpur ni.
Resipi yang diberi ni adalah ilham oleh barisan Chef The Pearl Kuala Lumpur Hotel yang diketuai Chef Pastri Wan Kaisa Ibrahim. Selamat mencuba.
1. PECAN BUTTERSCOTCH MUFFIN
BAHAN-BAHAN :
Bahan muffin :
300gm tepung naik sendiri
100gm gula halus
6gm baking powder
2gm garam
100ml susu
2 biji telur
6gm esen vanilla
100gm minyak jagung
30gm kacang pecan | ditumbuk
30gm coklat putih | dicairkan
100gm karamel
Bahan karamel :
100gm gula
20ml air
*Masak gula dengan air sehingga warna keperangan menjadi karamel
Bahan butterscotch:
150gm gula
50gm krim
25gm mentega
3gm garam
CARA MEMASAK : Cara masak butterscotch :
1. Masak gula dan tambahkan air, masakkan dua bahan ini sehingga warna keperangan.
2. Masukkan krim dan kacau hingga likat sedikit, dan masukkan garam.
Cara masak muffin :
1. Pukul telur dan gula hingga kembang.
2. Ayak bahan kering (tepung, baking powder dan garam), masukkan ke dalam adunan telur dan gula tadi.
3. Pukul hingga sebati , masukkan esen vanilla, coklat putih, diikuti dengan minyak jagung.
4. Kacau kesemua adunan hingga sebati.
5. Tuangkan ke dalam cawan kertas muffin bersaiz sederhana
6. Paipkan butterscotch dan hiaskan kacang pecan di atasnya
7. Panaskan oven dengan suhu 175 C- 180 C, dan bakar selama 20-25 minit atau hingga keperangan.
Saiz hidangan : 20 biji, cawan kertas sederhana
Waktu memasak : 25 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Muffin
Keistimewaan : Rangup dengan kacang pecan dan manis butterscotch & karamel
Anggaran kos : RM 25
INFO CHEF : Usah tuang adunan melebih sukatan cawan kertas yang digunakan jika mahukan muffin terbentuk cantik.
2. PANNA COTTA WITH FRESH BERRIES
BAHAN-BAHAN :
250ml krim masakan
50ml susu segar
3ml esen vanila
10gm gelatin
40ml air
Buah-buahan secukupnya | dipotong kecil :
Strawberi
Anggur
Kiwi
Oren
CARA MEMASAK :
1. Campurkan krim masakan, susu segar, gula dan esen vanila ke dalam periuk dan panaskan hingga mendidih.
2. Sementara tunggu mendidih, campurkan gelatin dan air kacau hingga tidak berketul dan biarkan selama 5 minit (blooming )
3. Setelah campuran pertama tadi mendidih dalam periuk, perlahankan api dapur dan cairkan campuran kedua (gelatin) ke dalam ketuhar gelombang mikro
4. Tuangkan campuran kedua ke dalam periuk tadi dan kacau hingga sebati dan terus tuangkan ke dalam bekas yang mahu digunakan.
5. Letakkan bekas tadi ke dalam chiller selama satu malam.
6. Setelah panna cotta sudah siap, hiaskan hidangan anda menggunakan buah-buahan yang siap dipotong
Saiz hidangan : 20 cawan bekas plastik, 20ml setiap satu
Waktu memasak : 35 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Puding
Keistimewaan : Kaya dengan rasa susu dan krim dan masam manis buah-buahan
Anggaran kos : RM 25
INFO CHEF : Adunan yang siap dimasak harus dituang segera dalam bekas, jika tidak ia akan mengental sebelum sempat dituang.
3. LEMON MERINGUE STICK
BAHAN-BAHAN :
240gm putih telur
450gm gula halus
45gm tepung jagung
150gm gula aising
15ml jus lemon
CARA MEMASAK:
1. Pukul putih telur dan gula hingga kembang.
2. Keluarkan dari dalam mixer dan gaulkan dengan bahan lain menggunakan spatula.
3. Masukkan tepung jagung, gula aising dan jus lemon ke dalam bahan yang telah kembang tadi masukkan kesemua bahan itu satu persatu.
4. Gaulkan secara ‘fold in’ dan kacau perlahan-lahan.
5. Paipkan adunan yang telah siap di atas pembakar yang dilapik atas kertas minyak mengikut bentuk dan kreativiti anda.
6. Bakar di dalam oven bersuhu rendah 45-50 darjah Celcius selama 3hingga 3 jam setengah.
Saiz hidangan : 4-5 orang makan
Waktu memasak : 3 jam setengah
Cara memasak : Bakar dengan suhu rendah
Jenis masakan : Pencuci Mulut
Keistimewaan : Meringue berperasa limau yang penuh zest
Anggaran kos : RM 8
INFO CHEF : Pastikan bekas yang anda gunakan untuk membuat meringue adalah kering dan bersih kerana meringue sensitif dengan air
4. CINNAMON SUGAR SHORTBREAD COOKIES
BAHAN-BAHAN :
108gm mentega
60gm gula
163gm tepung gandum
30gm serbuk kayu manis
30gm gula
CARA MEMASAK :
1. Masukkan mentega dan gula ke dalam mixer dan pukul hingga kembang.
2. Masukkan tepung yang telah diayak perlahan-lahan ke dalam adunan
3. Gaul sehingga ia menjadi doh semula kemudian simpan doh tersebut ke dalam chiller selama 15 minit.
4. Keluarkan doh dan canaikan sehingga 3 sm tebal.
5. Terap doh dalam bentuk bulan dan susun atas dulang pembakar yang dilapik kertas minyak.
6. Campurkan serbuk kayu manis dengan gula dan gaul sebati, taburkan atas permukaan doh.
7. Masukkan ke dalam oven dengan suhu 170-180 darjah Celcius selama 25-30 minit.
Saiz hidangan : 30 keping
Waktu memasak : 30 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Biskut
Keistimewaan : Biskut rangup beraroma dan rasa kulit kayu manis berempah
Anggaran kos : RM 10
INFO CHEF : Jangan lupa menyimpan doh di dalam chiller untuk biskut yang lebih rangup.
5. PANDAN MACAROON WITH KAYA FILLING
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
150gm gula aising
150gm serbuk badam
55gm putih telur
10gm perasa pandan
Bahan B :
55gm putih telur
43gm air
150gm gula
Bahan inti kaya :
100gm kaya
50gm topping cream
*Pukul topping cream hingga kembang, masukkan kaya dan kacau hingga sebati.
CARA MEMASAK :
Langkah untuk bahan A :
1. Ayak gula aising dan serbuk badam ke dalam satu mangkuk.
2. Campurkan putih telur ke dalam tepung tadi dengan cara kaup balik dan kacau dengan perlahan, jangan kacau terlalu lama kerana ia akan menjadi cair
3. Kacau hingga sebati dan kemudian letakkan perisa pandan ke dalamnya dan kacau hingga sebati.
Langkah untuk bahan B :
1. Masukkan putih telur ke dalam dalam mixer dan pukul hingga kembang.
2. Gula dan air perlu dimasak hingga suhu 121 darjah Celcius
3. Masukkan air gula yang dimasak tadi ke dalam mixer sambil guna kelajuan paling tinggi. Tuangkan air gula perlahan-lahan ke dalam mixer.
4. Pukul hingga kembang dan stabil (jika terbalikkan mangkuk mixer, meringue di dalamnya tidak akan jatuh).
Langkah final :
1. Campurkan adunan A dan B dengan cara kaup balik , gaul hingga sebati.
2. Setelah siap anda boleh paipkan macaroon di atas dulang berlapik kertas minyak
3. Gunakan pewarna makanan yang anda mahu gunakan dan paipkan mengikut bentuk yang disukai.
4. Biarkan dalam suhu bilik dalam 10 hingga 15 minit.
5. Bakar dalam oven dalam suhu 180-185 darjah Celcius selama 20-25 minit
6. Biarkan macaroon yang siap dibakar dalam suhu bilik sehingga ianya sejuk
7. Paipkan inti di tengah-tengah sebelum cantumkan kedua belah macaroon
Saiz hidangann: 30 keping, satu set dua belah
Waktu memasak : 30 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Meringue
Keistimewaan : Manisan berperisa pandan yang lembut dan cair di mulut
Anggaran kos : RM 21
INFO CHEF : Penyediaan maroon perlu dibuat dengan cepat untuk mengelakkan adunan daripada mencair.
FOTO : AZFARINA SULAIMAN
RESIPI : KETUA PASTRI CHEF WAN KAISA IBRAHIM, MUHAMMAD SYAMSUL FITRI ABD JALIL, NUR FARHANA MOHD SAID & MOHDHAZRIL ROAIZAD
TERIMA KASIH : THE PEARL HOTEL KUALA LUMPUR, Batu 5, Jalan Klang Lama, KL. www.pearl.com.my